Nuorille töitä

Torstai 23.3.2017 klo 7:51

Nuorten työttömyys Vantaallakin jatkanut kasvuaan vuosi vuodelta, niinkuin koko suomessa. Sama tilanne on myös etelä-euroopan maissa. Niissä nuorisotyöttömyys on vielä hurjemmissa luvuissa kuin täällä pohjolassa. Todellinen aikapommi. Huolestuttavinta asiassa on se, että pitkäaikaistyöttömien osuus jatkuvasti kasvaa.

Työttömyyden seurauksena usein tulee asunnottomuus ja nämä yhdessä ovat suurin syy nuorten syrjäytymiseen.

Tilastoilla voidaan kikkailla, kun laitetaan nuoria(kin) koulutuksiin, tuki- ja tempputyöllistetään yms. Nämä nuoret eivät näy tilastoissa, jotka siten näyttävät siedettävimmiltä. Todellisuudessa aletaan saamaan tässäkin asiassa etelä-euroopan tilastoja kiinni. Tilastot ei vaan kerro kaikkea.

Hyviä hankkeita nuorisotyöttömyyden ehkäisyyn toki myös löytyy. Valtakunnankin tasolla. Vantaan Petra hanke yksi monista. Nämä tietysti maksaa, mutta ajan mittaan maksavat kyllä itsensä takaisin. Turhat pullantuoksuiset palaverityöryhmät voi jättää vähemmälle ja oikeaa tekemisen meininkiä kehiin.

Sama tilanne asunnottomuuden kohdalla. Paljon on nuoria, jotka majailevat kavereiden nurkissa, satunnaisesti vanhempien luona tms. joille ei omaa kämppää löydy ja kirjoilla vanhempien luona. Onneksi sentään yöpaikka löytyy ja voivat vanhempien luona majailla.

Suurin osa näistäkin nuorista varmasti haluaisi tehdä töitä ja sitä kautta päästä oikeaan itsenäiseen elämään kiinni. Suunnitella ja rakentaa omaa tulevaisuutta.

Pk-yritysten toimintaedellytyksiä pitäisi koko valtakunnassa parantaa, jotta pienyrittäjätkin uskaltaisivat palkata lisää nuoria töihin. Byrokratiaa, turhaa yrittämisen sääntelyä ja joustamattomuutta pitää vähentää. Palkkaamisen suurin jarru, yrittäjän kontolla olevia välillisiä sivukulun sivukuluja tulisi tarkastella alaspäin ja roimasti.

Myös ALV-alarajan nosto pitää tehdä. Tätä kautta lisää töitä varmasti tulee mikro/pienyrityksiin. Kaikki nämä lisää tuloja myös valtion pohjattomaan kassaan.

Liian usein se yksityinen pienyrittäjä tekee kaiken yksin. Joka päivä, ilman lomia. Mediassakin haukutaan ahneeksi, jos vaikka, sillä omalla duunilla, innovatisuudella ja omalla riskillä on onnistunut vaurastumaan. Rikolliseksi riistäjäksikin haukutaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjä, yrittäminen,