Sosialismi

Perjantai 15.3.2019 klo 11:38

”MITÄ YHDELLE ANNETAAN ILMAN TYÖNTEKOA, SEN ON JONKUN MUUN TÄYTYNYT TYÖLLÄ TEHDÄ"

Erään yliopiston taloustieteen professori totesi taannoin, ettei ollut koskaan reputtanut yhtään opiskelijaa, mutta sitten reputtikin kokonaisen vuosikurssin kerralla. Kyseinen vuosikurssi oli inttänyt, että sosialismi toimii ja siinä kukaan ei olisi köyhä eikä kukaan rikas, vaan tasa-arvo vallitsisi.

Professori sanoi siihen opiskelijoille: "OK, kokeilkaamme sosialismia tällä vuosikurssilla. Kaikista arvosanoista lasketaan keskiarvo ja jokainen saa saman arvosanan, jolloin kukaan ei saa hylättyä ja kukaan ei saa vitosta."

Ensimmäisen välitentin jälkeen arvosanoista todellakin laskettiin keskiarvo ja jokainen sai nelosen. Opiskelijat, jotka olivat päntänneet kovasti, olivat tuohtuneita, kun taas vähän lukeneet opiskelijat olivat iloisia. Toisen välitentin lähestyessä ensimmäiseen vähän lukeneet opiskelijat pänttäsivät vielä vähemmän ja paljon päntänneetkin halusivat päästä vähällä, joten hekin lukivat vähemmän.

Toisen välitentin keskiarvo olikin vain kakkonen, eikä kukaan ollut enää iloinen! Sama meno jatkui ja kolmannesta välitentistä jaettiinkin jo kaikille hylätyt arvosanat. Tenttien jatkuessa arvosanat eivät enää parantuneet, mutta kinastelu, syyttely ja nimittely sen sijaan lisääntyivät ja johtivat yleiseen pahaan mieleen ja kenenkään haluttomuuteen opiskella muiden hyväksi.

Suureksi yllätyksekseen opiskelijat saivat kaikki vuosikurssista hylätyn ja professori kertoi, että myös sosialismi epäonnistuu aina lopulta, koska silloin kun palkinto on suuri, onnistumiseen vaadittava työmäärä on myös suuri, mutta kun valtio ottaa palkinnon pois, niin kukaan ei enää yritä tai edes halua onnistua.

Asia ei voisi olla yksinkertaisempi. Tarinaan liittyy viisi opetusta:
1. Köyhiä ei voi rikastuttaa köyhdyttämällä rikkaat lainsäädännöllä.
2. Mitä yhdelle annetaan ilman työntekoa, sen on jonkun muun täytynyt työllä tehdä.
3. Valtio ei voi antaa kenellekään mitään, mitä se ei ensin ottanut pois joltain toiselta.
4. Varallisuutta ei voi monistaa jakamalla sitä.
5. Kun puolet ihmisistä ajattelee, ettei heidän tarvitse tehdä töitä toisen puolen huolehtiessa heistä ja kun toinen puoli ajattelee, ettei heidän kannata tehdä töitä, koska joku muu saa siitä hyödyn, niin se on minkä tahansa kansakunnan lopun alku.

Tätä SoMessa kiertävää julkaisua on hyvä pohtia seuraavien viikkojen aikana ennen vaaleja. Varallisuutta ei voi koskaan monistaa jakamalla sitä.”

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: politiikka, vaalit

Palkka-ale

Maanantai 13.3.2017 klo 14:10

Palkka-ale, miksi?

EK-johtaja joka tienaa rapiat 1,5 miljoonaa euroa tietää kertoa, että suomalaisten liksat on n.10 – 15 %:a liian korkeat.

Nämä palkka-ale keskustelut pitää lopettaa heti alkuunsa. Keskiverto palkansaajan, eläkeläisen, pienyrittäjän ja  työttömän jne. palkoissa ei ole sentin vertaa laskemisen varaa. Ostovoimaa on jo heikennetty ihan liikaa.

Kilpailykykyyn vedotaan.

Enemmän paikallista sopimista yrityksille. Yrityksen sisällä kyllä tiedetään parhaiten, miten se säilyttää kilpailukykynsä markkinoilla. Helpompi myös toimia, kun työntekijät ja yrittäjä pääsevät itse sopimaan asioista nykyistä enemmän. TES-sopimuksissa löytyy kyllä ne minimitasot, joiden alle ei tietenkään voi ja pidäkkään mennä. Kirkkaissa saleissa, sopivan mukavalla porukalla päätetyt asiat ei toimi kaikissa yrityksissä samoin.

Veroale

Onko kukaan edes sitten miettinyt veroalea? Tämä jos mikä lisää ostovoimaa. Veroalella valtion menettämät verotulot tulee kyllä takaisin (moninkertaisesti) ostovoiman kasvaessa ja rahan palautuessa kiertoon markkinoille. Suurin osa kuluttajista kuitenkin käyttää kaiken tulonsa normi arkielämän pyörittämiseen.

Ja lopuksi vielä, mitä jos pienyrittäjien toimintaedellytyksiä helpotettaisiin. Pienyrittäjien ALV- tulorajaa voisi nostaa entisestään, palkatun työntekijän sivukuluja alentaa, byrokratiaa vähentää. Näillä toimenpiteillä myös yksin yrityksessä raatava, jolla myös palkattavalle olisi töitä, saattaisi jopa palkata ulkopuolista työvoimaa. Saisimme myös lisää yrittäjiä maahamme ja sitä kautta rahaa valtion pohjattomaan kirstuun verotuloina.

Tällä hetkellähän (pien)yrittäjän asema suomessa on rikollisen huonolla tasolla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, työ, politiikka, palkka, vero, työelämä, paikallinen sopiminen, ek

Taloudesta

Keskiviikko 8.3.2017 klo 21:13

Näin. Toivottavasti riskit ei realisoidu, koska veikkaan, ettei silloin(kaan) vastuunkantajia löydy. Maksajana silloin(kin) veronmaksaja. Kovia lukuja joilla sujuvasti maiden välisessä tarkastelussa pompataan kärkisijoille.
Pelkästään tämän 63 miljardin euron takauskannasta kansainvälisille rahoituslaitoksille VAADITTAESSA maksettava summa on 18 miljardia euroa.Tähän summaan sisältyy euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta tulevat maksut = "Suomen valtio sitoutuu noin 11,1 miljardin euron suuruisen vaadittaessa maksettavan osakepääoman maksamiseen. Näin voi käydä, jos tukea saaneet maat, kuten Kreikka, eivät pysty maksamaan takaisin vakausmekanismilta saamiaan lainojaan."
Kaikenkukkuraksi vielä rahoitetaan Kreikkaa, velkarahalla tietenkin. Kirkkaissa saleissa ollaan huolissaan ja toivotaan parasta. Ei auttaisi pelkästään voivotella ja toivoa. Kannattaisi tehdä jotain.
Ai niin, no hätä. Meillä on takuutukset, vakuudet ja jossakin se helkkarin antelias taikaseinä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703082200082547_uu.shtml

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talous, politiikka, vaalit, kuntavaalit

Valtuuston kokous

Torstai 15.12.2016 klo 11:16

Maantanin valtuustonkokous oli taas yhtä näytelmää, joka kesti noin puolilleöin. Facebook päivitykseni tiistaina asiasta ohessa...

Eilisen maraton(teatteri)kokouksen loppuhuipentuma. PS valtuustoryhmä kokonaisuudessaan oli ja on ollut kokoajan näitä korotuksia vastaan ja esitettiin tämän asian hylkäämistä. Ei auta, kun valtuuston äänestyksessä "demokratia" voitti. Perustelut palkkionkorotuksille tässä Vantaan taloudellisessa tilanteessa on ihan yhtä tyhjän kanssa. Leikkauksia ja säästöjä haetaan sieltä sun täältä, vedoten TVO:hon (taloudenvelkaohjelma).
Suoraselkäistä toimintaa olisi ollut hylätä koko korotusesitys ja näyttää omalla pienellä esimerkillä, että ollaan edes tältä osin mukana talkoissa.
No vaalit tulee ja kannattaa käydä siltä omalta ehdokkaalta kyselemässä miksi äänesti tämän puolesta.
Itse aina ollut sitä mieltä, että näitä korotuksia ei pidä tehdä, valtuuston ja lautakuntien jäsenmääriä pitäisi pienentää.
Mitä mieltä itse olet, kannatatko sitä, että luottamustoimien palkkioita korotetaan ja saamme osa-aikaisen valtuuston ja hallituksen pj:t?
(yhdessäkin perusteluissa kuulimme, että oli ihan tavan kansalaisetkin ollut sitä mieltä, että vähän voisi korottaa...taitaa olla aika harvassa ne ihmiset).
Lähdenpä lenkille.

Ja keskiviikkona tuli vantaan sanomien artikkelia (artikkelin linkki tekstin lopussa) kommentoitua seuraavanlaisesti:

Tämäkin episodi nähtiin maanantain valtuustonkokouksessa. Valtuuston kokouksen sen hetkinen puheenjohtaja (luuli) nousevansa lain yläpuolelle (yrittäen) kieltää äänestystuloksen kuvaamisen. Luulikohan arvoisa puheenjohtaja, että vain numeerinen äänestystulos tulisi julkisuuteen ja  ettei olisi tullut nimiä (harmittavasti näin vaalien alla) esille, kuka äänesti korotusten puolesta....No, ei varmaankaan, kun kansalaisetkin kuulemma isoissa määrin kannatti palkkioiden korotuksia. NOT.

Tästä juttuun.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vantaa, palkkionkorotus, politiikka

Härkäviikko

Keskiviikko 26.10.2016 klo 21:15

Viikon puoliväli jo. Alkuviikkoon on palaveerattu YT-neuvotteluissa, lukuisissa muissa työpalavereissa ja Uudenmaan piirin hallituksessa. Loppuviikosta vielä valtuustoryhmän kokous, Vantaan ps hallituksen kokous lauantaina ja sunnuntaina Vantaan PS syyskokous. Nämä siis normitöiden lisäksi. Treenattukkin on ja pitääkin, varsinkin tämmöisinä viikkoina. No, mennään näillä, eihän näitä joka viikko ole. Asialliset hommat hoidetaan. Priorisoidaan tarvittaessa.

Mielenkiintoisia aikoja elellään. Toivottavasti suomen talous saa piristysruisketta uuteen vuoteen lähdettäessä. Synkältä kuitenkin näyttää. EU:ltakin tulla tupsahti jo kirje, jossa vaaditaan selvitystä suomen talousarviosta. Suomen budjettiesityksessä, komission kirjeen mukaan meidän budjetin bruttokansantuotteeseen suhteutetun rakenteellisen alijäämän supistuminen näyttäisi jäävän selvästi alle 0,6 prosentin tason, joka on komission minimisuositus. Ministeri Orpon mukaan ei kuitenkaan hätää, koska tehtävät rakenneuudistukset riittänevät tilanteen parantamiseen.

Itse kyllä jo jokunen vuosi totesin, että jonakin päivänä EU:n ytimestä tulee joukko pukumiehiä ja -naisia, jotka sitten tekevät meille budjetin, jossa sanellaan mitä täällä tehdään ja mitä ei. Ollaan vajottu euroopan maiden hännille bkt-tilastoissa. Kreikan malliin.

Oma työni kaupan alalla on näyttänyt kyllä osvittaa talouden kurjuuteen jo pitkään. Se suuri ostovoimainen keskiluokan kurjistaminen on kyllä näkynyt. Vaikka kuinka julkisuudessa hehkutetaan, että onhan meillä varaa, niin ei ole. Ostovoima senkun heikkenee. Kaikilla. Ja etenkin se tuntuu pienituloisilla eläkeläisillä ja työttömillä sekä sillä kuuluisalla keskiluokalla, jolla vielä töitä piisaa. Siinä ryhmässä ollaan kulutuksen kanssa todella varovaisia.

Herätys nyt siellä kaikkein kirkkaimissa saleissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ps, politiikka, kauppa, kesko, treenit, ostovoima, keskiluokka